Welke klachten geeft een instabiel teengewricht?

Pijnlijk dik gewricht

Op het moment dat het gewricht instabiel wordt, geeft dit vaak pijnklachten. Het pijnlijke gewricht kan gezwollen zijn. Als het teengewricht langer dan een jaar ontstoken is, neemt de kwaliteit van het kapsel om het gewricht af en kunnen de banden aan de zijkant gaan inscheuren. De aangedane teen kan dan scheef gaan staan of krom naar beneden (in ‘klauwstand’).

Schuurplekken

Doordat de teen scheef staat, schuurt hij tegen de bovenzijde van de schoen waardoor pijnlijke rode plekjes op de teengewrichtjes kunnen ontstaan. Als de teen scheef is komen te staan, kunnen er ook (weke) likdoorns ontstaan tussen de tenen onderling. Aan de onderzijde van een instabiel teengewricht kan een overmatig dikke eeltlaag ontstaan. Dit eelt dringt de onderhuid binnen en zorgt door de toenemende druk voor scherpe pijn op die plek.

Scheve tenen

De klachten kunnen per persoon sterk wisselen. Wanneer het gewricht zo instabiel is geworden dat deze blijvend uit de kom is, kan de pijn sterk verminderen. Maar de teen zal dan wel in een gekke stand staan.

Pijn bij het lopen

Bij het lopen maakt uw voet een rollende beweging waarbij de tenen meebewegen. Dit heet afwikkelen. Vooral het omhoog bewegen van de tenen is belangrijk bij het lopen. Dat geeft dan ook de meeste klachten bij instabiele teengewrichten. Vaak is de pijn het hevigst aan de rand van de bal van de voet, dat is net achter de tenen. De pijn kan een brandend of stekend karakter hebben.

Met de voet plat op de grond veroorzaakt een instabiel teengewricht vaak weinig pijn.

De pijn is het hevigst wanneer de voet meebuigt tijdens het lopen; door de druk schuift de teen uit de kom en de bovenkant van de teen schuurt tegen de schoen.

Pijn in de rest van de voet

Door de pijnlijke voorvoet kunt u ongemerkt uw voet anders gaan gebruiken. Daardoor doet soms de rest van de voorvoet of de buitenzijde van de voet ook pijn. Soms ontstaat daardoor een zenuw-irritatie tussen de derde en vierde teen (neuroom van Morton).

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Corrie

    Geweldig behandeld, geen problemen tijdens herstel. Ik ben zo tevreden dat ik in september voor de andere voet terugkom!

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Ch.

    Weg met de pijn, ik kan weer onbezorgd wandelen. Bedankt voor de uitstekende zorg en pijnbestrijding!

  • Ervaring van Suzan

    Twee operaties in één keer, alles strak geregeld. De operatiedag zelf voelde verrassend prettig. Ik kijk er goed op terug.

  • Ervaring van Arlinda

    Na jaren pijn te hebben gehad, eindelijk geholpen door een deskundige arts. Zeer tevreden met de behandeling!

  • Ervaring van Chantal

    Na meerdere mislukte operaties eindelijk geholpen. De pijn is bijna weg en ik ben heel tevreden over de zorg en behandeling!

  • Ervaring van Yvonne

    Na veel omwegen eindelijk geholpen. De ingreep werkte wél en ik ben nu vrijwel pijnvrij. Herstel gaat de goede kant op.

  • Ervaring van Esther

    Pijnvrij lopen en een prachtig resultaat. De operatie viel me enorm mee en ik ben ontzettend blij met het herstel.

  • Ervaring van Wendy

    Professionele behandeling en uitstekende zorg. Voor mijn andere voet kom ik hier met vertrouwen terug.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen