Behandelingen met operatie

Peesjes verlengen via gaatje in de huid

Er zijn zeer veel operatietechnieken beschreven om dit probleem op te lossen. In de Bergman kliniek (locatie Naarden) gebeurt de operatie door middel van een minimaal invasieve operatietechniek. Bij deze techniek wordt de operatie uitgevoerd via kleine gaatjes in de huid. Doordat een grote wond niet nodig is, herstelt u sneller. Bij over- of onderliggende tenen wordt via een klein gaatje in de huid het peesje van de teen verlengd. Hierdoor kan de teen zich weer strekken. Soms is het ook nodig om het botje van het eerste of tweede teenkootje te breken en recht te zetten. Het bot herstelt zich dan weer in de rechte stand.

Operatieve standsverandering van de teen

Hoogstand van de kleine teen, die nauwelijks meer in een gewone schoen te passen valt. De patiënt had al enkele artsen geraadpleegd, die allen de teen wilden amputeren. Dat wilde de patiënt liever niet.

Het voordeel van minimaal invasieve chirurgie in dit geval is dat de teen geleidelijk op de juiste plek kan worden geplaatst door middel van taping techniek. Hierdoor is er minder kans op problemen met de bloedsomloop van de teen.

De toestand van de voet 8 weken na de operatie waarbij de peesjes zijn verlengd, het middenvoetsbeentje en de kleine teen minimaal invasief (via sleutelgat chirurgie) is gebroken. De teen is nog wat dik, wat te verwachten is 8 weken na een operatie. De teen zal in de komende weken nog verder ontzwellen. De voet past nu wel weer in een normale schoen.

Op de röntgenfoto voor de operatie is te zien dat het kleine teentje uit de kom staat bij het middenvoetsbeentje.

Op de röntgenfoto na de operatie is een sterk verbeterde stand van de kleine teen te zien. Het kleine teentje staat weer in de kom. De breuk in het middenvoetsbeentje en de kleine teen is genezende, maar nog wel te zien.

Geadviseerd om niet te doen

Het is in bijna alle gevallen beter om de kleine teen niet te amputeren. Als de kleine teen namelijk wel geamputeerd zou worden, ontstaat een zogenaamde 'schouder' aan de buitenkant van de voet (zie onderstaande foto's). Een dergelijke schouder kan pijn gaan doen in de schoen, omdat er al het ware een 'puntbelasting' op dat gebied komt. Indien het noodzakelijk zou zijn om de teen te amputeren, is het beter ook een deel van het middenvoetsbeentje mee te nemen, zodat er een meer geleidelijke overgang ontstaat.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.